VIP Box számlázó program NAV adatexport


Mi már felkészültünk a változásokra és a 2016 év számlázására!

2016. január 1-től egy új meghatározás kerül bevezetésre a számlázó programokkal kapcsolatban támasztott követelményekben. Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás, úgynevezett "adatexport" funkcióval kell bővíteni minden programot, mely biztosítja a következő adatszolgáltatásokat:

  • Adott időszakban (dátum megadásával) kibocsátott számlák adatainak adatexportja
  • Adott számla sorszám tartományában kibocsátott számlák adatainak adatexportja

A VIP Box programot az első 2016-os számla elkészítése előtt frissíteni kell, hogy az adatszolgáltatásban az új adatok is rendelkezésre álljanak a programban.

TILOS lesz használni olyan elavult, nem frissített számlázó programot, ami nem tartalmazza a fentiekben említett adatexport funkciót!

 

További információk az alábbi linken:

NAV - A számlázó programok "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkciója

23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet

Súgó a témakörről

Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás


A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2016. január 1-től hatályos 11/A. §-a rendelkezik az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióról. A törvénynek megfelelő funkcióval a VIPBox számlázási modulja is rendelkezik, mely funkció a számla nyilvántartás képernyőn érhető el.

Exportálási funkció indítása

Az Egyéb műveletek csoportban érhetők el a számlákhoz kapcsolódó kiegészítő funkciók, melyen az "Adóhatósági ellenőrzési szolgáltatás" feliratú gombra kattintva indítható a számlák exportálása.

 nav1

 A gombra kattintva egy új képernyő jelenik meg, melyen megadhatók az exportálási feltételek.

Exportálási időszak szerint

Az időszak szerinti exportáláshoz a képernyő bal felső sarkában lévő Szűrő választás-t Időszak-ra kell állítani. Ekkor elérhetővé válnak az időszak beállításához szükséges paraméterek, az időszak kezdő, és végső dátuma.

nav2

Exportálási számlaszám tartomány szerint

A számlaszám tartomány szerinti exportáláshoz a képernyő bal felső sarkában lévő Szűrő választás-t Számlaszám tartomány-ra kell állítani. Ekkor elérhetővé válnak a tartomány beállításához szükséges paraméterek, a számlázási mód, a kezdő év és sorszám, valamint a záró év és sorszám.

 nav3

Exportálás indítása

Az exportálás indításához ki kell választani az exportálási fájl helyét, majd az Export gombra kell kattintani. Az exportálás folyamatának előrehaladását a képernyő bal alsó sarkában egy sáv jelzi.